Strani

sreda, 21. januar 2015

WALIPINI ALI VKOPANI RASTLINJAK


Kakšne vrste vrt je WALPINI?

Več let razmišljam kakšen rastlinjak bi bil najbolj primeren za pridelavo lastnih sadik in zelenjavo v pozno jesenskih in zimskih časih. Hitre in nepremišljene rešitve mi niso všeč, boljše je ko stvari dozorijo v glavi.  Med raziskovanjem po spletu sem našla, kako pridelujejo zelenjavo v Južni Ameriki v Walipinijih.

vir fotografije: peakprosperity.com



Kaj je Walipini?

“Walipini je podzemna jama ali rastlinjak, izhaja iz Južne Amerke in  pomeni “KRAJ TOPLOTE”. Walipini izkorišča naravne vire in zagotavlja toploto, stabilno in dobro osvetljeno okolje za celoletno pridelavo zelenjave. Zajema in shranjuje dnevno sončno sevanje, kar je najpomembnejše načelo uspešne izgradnje Walipinija. Je preprosto povedano, pravokotna luknja v zemlji obdana s plastično folijo.


Kakšna so priporočila in zahteve za izgradnjo walpinija?

  • Med višjo in nižjo steno mora biti naklon za streho takšen,da zimsko sonce pravokotno sije na streho. Med folijama mora biti zračni prostor.
  • V globini 1 m je stalna temperature cca 10 stopinj C. Zaradi tega se Wilipini vkoplje v zemljo in tako izkorišča konstantno toploto zemlje. Z dodatnim izkoriščanjem sončne toplote, ki gad dobi walpini skozi streho, je takšen način bolj učinkovit kot nadzemni rastlinjak.
  • S sončno toploto, ki pride preko strehe v walpini se le-ta akumulira v podzemno konstrukcijo. Kritina walipinija je lahko UV folija ali lexan, priporočljiv je zračni sloj, ki jo dodatna toplotna izolacija.
  • Toplota, ki pride s sončni žarki v walpini, je potrebno akumulirati v gosto maso čim temnejše barve. Predmeti, ki akumulirajo tolpoto podnevi, jo oddajao ponoči, ko so mrzle noči in temperature naj nebi padla pod 7 stopinj celzija. Najbolj kritična noč je zimsko enakonočje  21 decembra. Eden od načinov da shranimo toploto je ta, da imamo črno pobarvane rezervoarje napolnjene z vodo ob zadnje steni walpinija. Voda bo tudi primerna za zalivanje rastlin.
  • Na strehi morata biti dva sloja plastične folije, ker vmesni zračni prostor upočasni uhajanje toplote ponoči. Notranja folija tudi preprečuje propadanje lesene strešne konstrukcije, zaradi  visoke notranje vlage.
  • Vse nadzemene dele je potrebno zasuti s čim večjo količino zemlje, v zelo mrzlih krajih pa se lahko doda še dodatna izolacija na streho-predvsem ponoči.
  • Prodiranje vode v  stene ali v  tla walpinija je slabo. Potrebno je izvesti zunajo drenažo okrog walpinija in poskrbeti, da se vlaga v notranjosti drenira ven iz prostora.
  • Walpini lahko vkopljemo v pobočje, če je zemljina stabilna. Če zemljina ni stabilna, lahko pride do zdrsa .V nestabilnih zemljinah se za walpini izvedejo podporne stene iz arm. betona, ki z svojo maso odličen akumulator toplote.Zato ga pobarvamo z črno barvo.
  • Sonce v enem letu obkroči zemljo v obliki elipse. Zemlja pa se sama vrti okrog svoje nagnjene osi, zato je sonce pozimi nižje na nebu in poleti višje. Walpini dimenzioniramo tako, da bomo izkoriščali zimsko sonce in njegovo pozicijo, saj dodatno toploto potrebujemo pozimi, ko padejo temp. pod 0 stopinj. Walpini je naj orientiran po dolžini od vzhoda proti zahodu, naklon strehe pa je naj glede na zimsko sonce proti jugu.
  • Najvišja stena walpinija naj ima največjo maso in je naj največ ur izpostavljene soncu, najvišje ogrevanje je od 10-15 ure. Glede na posamezno lokacijo se je potrebno z orientacijo prilagoditi. Za izračun najboljšega kota za nagib strehe je pozicija  sonca na zimsko enakonočje -21.decembra.
  • Prepričajte se, da je lokacija walpinija takšna, da ni v neposredni bližini ovir, kot so drevesa ali druge zgradbe, ki bi ovirale sonce. To velja najbolj za južno stran pa tudi za vzhod in zahod. Izjema so lahko listopadna drevesa, ki pozimi spustijo listje, poleti pa senčijo streho pred močnim soncem.
  • Primarni dejavnik pri zasnovi walpinija so stroški za celoletno proizvodnjo hrane na družino. Minimalna velikost bi naj bila 2.4 x 3.6 m- 8.64 m2, kar pa je povedano na splošno. Je pa večja površina stroškovno učinkovitejša, ko preračunano celotno investicijo na m2. Za eno osebo  je priporočljiva velikost cca 10 m2. 


Sedaj pa moja razmišljanja o vkopanem rastlinjaku na lokaciji pri meni doma v Suhem vrhu!
    
1.  Lokacija

Pri izbiri lokacije “vkopanega rastlinjaka”, kot sem ga poimenovala, je pomembno naslednje:
  • lociran mora biti v coni 1, se pravi v bližini hiše, ker ga bomo sigurno večkrat na dan obiskali.
  • s to lokacijo bomo tudi privarčevali z napeljavo instalacij  kot so elektrika, voda…itd iz hiše do  vkopanega rastlinjaka

2. Namembnost - Zakaj ga bom uporabljala?

  • Za vzgojo lastnih sadik
  • Gojenje zelenjave v spomladanskih mesecih in direktna uporaba in presajanje na prosto, ko je primerno vreme
  • Gojenje zelenjave čez poletje –delno, ker so te površine premajhne
  • Poletno sejanje zimske zelenjave, ki jim lahko pozno jeseni podaljšam rastno dobo
  • Preselitev korenin zelenjave v rastlinjak  in uporaba zelenih delov v zimskim času, naprimer radič  ali pa korenovke: korenje zelena itd
  • Zaščita začimbnic pred zimo za sprotno uporabo v zimskih mesecih

Tako, še najbolj ga potrebujem za lastne sadike in da imam zelenjavo še v tistih mesecih, ko nimam zelenjave na vrtovih. Torej ga maksimalno rabim  v mesecih od novembra do aprila.


3. Orientacija
  • Smer slemena je S-J
  • Severna stena je krajša, masivna, dodatno izolirana in pobarvana s črno barvo
  • Zahodna stena je pod slemenom zasteklena zaradi zračenja. Spodnji del je zasut  z zemljo in dodatno  izoliran.
  • Na vzhod je orientiran naklon strehe , parapet pa je od terena dvignjnen samo zaradi oken, ki so potrebne za zračenje od najnižje točke na vzhodu do najveišje točke na zahodu.
  • Južna stran je maksimalno zastekljena. 

Spodnji načrt prikazuje zelo natačno in skrbno načrtovan Walpini pri meni doma (copyright Tanja Borovšak):



Če ima kdo kakšne svoje izkušnje bom vesela komentarjev, ker sem še vedno v fazi načrtovanja vseh detajlov!

Za načrtovanje walpinija pri vas doma pa pišite na : zlati.rez@gmail.com 

Kako izgledajo walpiniji drugod po svetu 

 
http://www.theapricity.com/                      


2 komentarja:

  1. Pozdravljeni, navdušena sem nad vašo zamislijo. Tudi sama že nekaj časa razmišljam kako povezati rastlinjak-wallapini-južna stran hiše... Mislim, da je nujno potreben če želiš kontinuirano vrtnariti. Na hitro sem preletela vaše zapiske. Pri mojem načrtovanju me predvsem skrbi zračenje rastlinjaka. Pri vašem načrtu sem zasledila, da ste omenili odvodnjavanje, zračenja pa ne. Morda sem kaj spregledala. Zračenje je zelo pomembno, ker so v rastlinjaku hitro zelo viskoke temperature, posledično vlaga in kondens, kar omogoča razvoj plesni, mahu... Upam, da vam bo moj komentar koristil. Želim vam uspešno permakulturno snovanje :) Nives

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena Nives
    Zračenje je zelo pomembno, zato sem na najnižjem delu na vzhodu in najvišjem delu na zahodu predvidela okna, ki se odpirajo, kot je prikazano s puščicami v prerezu.
    Upam, da ga bomo kamlu naredili.
    Lepo vas pozdravljam Tanja

    OdgovoriIzbriši