Strani

torek, 10. februar 2015

VRT SONCE IN SENCE




Kako osončenost parcele vpliva na uspešno rast rastlin? Ste že kdaj opazovali sonce in sence na svoji parceli in kako se spreminjajo spomladi, poleti, jeseni in pozimi?



Leto delimo na letne čase in z letnimi časi se spreminja vreme. Letni časi nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena gleda na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca. Ob različnih letnih časih sončni žarki padajo na Zemljo pod različnimi koti. Na severni polobli, kjer je Slovenija se tako pomlad začne 21.3, ko pravimo da je poletno enakonočje, poletje se začne 21.6, ko pravimo da je poletni obrat, jesen se začne okoli 23.9, ko je jesensko enakonočje in nazadnje 21.12. ko je zimski obrat.

Glede na sonce in vse te dejavnike je zelo pomembna orientacija objekta na parceli in seveda vrta.

Za vkopani  rastlinjak sem izrisala 3d model in s programom, ki je povezan z Google Earth določila točno lokacijo moje parcele in postavitev rastlinjaka. Po mesecih in urah lahko pogledaš in analiziraš kako je določen objekt obsijan s soncem in kakšne sence nastanejoOdlična zadeva, ki jo uporabljam tudi pri projektiranju arhitekture. Vse prostore orientiram tako (če se le da), da je njihova pozicija oziroma namembnost  usklajena s soncem.

Tudi pri načrtovanju vrta je zelo pomemben dejavnik-sonce. Lahko si izrišemo parcelo z objekti in lokacijo vrta. Tako ugotovimo, koliko ur je določeno območje osončeno in kakšne so sence na vrtu, če so v bližini drevesa in objekti. Tako si lahko vrt razdelimo na področja, ki so osončena 6-8 ur na dan, potem 4-6 ur in manj kot 4 ure.

Ko imamo te podatke si lahko pripravimo načrt za sejanje in sajenje zelenjave. 
  • Največ sonca oziroma 6-8 ur dnevno potrebujejo predvsem plodovke: kumarice, jajčevci, paprika, buče, bučke in paradižnik. 
  • Nekaj manj sonca 4-6 ur potrebujejo: fižol, brokoli,zelje, korenje, čebula radič, peteršilj, por, pesa, redkev, špinača, blitva, krompir. 
  • Najmanj 2-4 ure pa rabijo: endivija, ohrovt,solate,brstični ohrovt, špinača.

Za letošnjo sezono imate še nekja časa za razmislek…

Moje najbolj priljubljene kombinacije zasaditve pa bodo v naslednjih prispevkih... 



Ni komentarjev:

Objavite komentar