Strani

sobota, 4. julij 2015

VIŠNJEV KOMPOT





Ujemite košček poletja v kozarec  in pripravite slasten višnjev kompot!


Današnji vroč dan je bil kot nalašč za plezanje po višnji in pripravo okusnega višnjevega kompota :)





Višnje so te dneve ravno pravšnje za obiranje. Sveže so malce prekisle za uživanje, zato jih je potrebno predelati in malce posladkati :) .  So odlična surovina za pripravo marmelad, džemov, sokov, sirupov... Jaz sem se danes odločila za pripravo višnjevega kompota. Naša višja ima svetlo rdeče plodove, zato bo kompot bolj bledo rdeč, če pa imate doma temno rdečo višjo, bo kompot še bolj božanski.







Recept za 5 kozarcev višnjevega kompota je naslednji: 



Potrebujemo:
  • 2 kg svežih višenj
  • 0,5 kg sladkorja
  • 1,1 L vode
  • dišave po želji (limona, vanilija, cimet)

Višnje operemo, jih razporedimo na kuhinjsko krpo, da se odcedijo in jih razkoščičimo. Ni bolj nadležnega od kompota s koščicami. 



Nabrala sem 2 kg višenj in ko sem odstranila koščice je ostalo 1,5 kg razkoščičenega sadja. Sveže višnje razporedite v 5 čistih kozarcev za vlaganje velikosti 550 ml. V vsakega približno 300 g razkoščičenih višenj ali nekje do 3/4 kozarca.







V loncu segrejte 1,1 liter vode, v katerem raztopite 0,5 kg sladkorja in dodajte dišave po želji. Sladkor se bo odlično zaokrožil s kislino višenj, obenem pa bo zavaroval višnje da se ne pokvarijo,  ko bodo v shrambi. Z vrelo tekočino prelijte višnje v kozarcih za vlaganje. Pustite kakšen centimeter prostora na vrhu, da bo količina v pečici lažje zavrela. Tako pripravljene kozarce dobro zaprite in jih postavite na pladenj, v katerem je 2 centimetra vode. Zaprte kozarce razporedite, da se ne dotikajo in jih pečite na 200°C, dokler ne boste opazili majhnih mehurčkov, ki se dvigajo v kozarcu. To bo znak, da je kompot pasteriziran. Takšen način toplotne obdelave kompota ohrani strukturo višenj, ohrani se več dišečih komponent in okusov in tudi enostavnejši je kot kuhanje na kuhalni plošči. Kozarce pustite, da se v pečici ohladijo. 





Vaš košček poletja je tako shranjen do zimskih mesecev, ko boste iz njega lahko pripravili božanske sladice. Moja najljubša je definitivno tortica Črni gozdiček :) 




PS: Če želite, lahko dodate tudi 2 žlici jedilnega škroba, da bo kompot potem bolj gost in bo odličen za mazanje tortnega biskvita. Škrob prej raztopite v manjši količini vode.

Recept pripravila Katarina Borovšak, uni. dipl. inž. živ. teh


2 komentarja:

  1. Odličen kompot, hvala Katarina za recept :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz delam vse kompote na taksen nacin....in so obstojni dlje casa...

    OdgovoriIzbriši