Strani

četrtek, 6. avgust 2015

"POSPRAVLJANJE" PARADIŽNIKA



Paradižnikova omaka v kozarcih za zimske dni in odličen paradižnikov kis.






Paradižnik je zrel in viške shranim za zimske dni. Te dni v naši hiši vse diši po slastnem in na soncu dozorelem paradižniku. Glede na lansko leto je letošnja sezona paradižnika več kot odlična.

Ker obožujem zelenjavne omake in juhice tudi pozimi, poskušam čim več viška zelenjave predelati in shraniti v shrambi. Moj priljubljen recept je takšen, da gredo na kompost le semena....

Količine ki so bile uporabljene za ta recept:
  • 2 gajbi paradižnika
  • 5 kg jabolk
  • 1kg čebule
  • 1 glavica česna
  • 4 velike žlice sladkorja
  • sol

Postopek je naslednji:
  • Paradižnike operem, izrežem peclje
  • Razrežem ga na krhlje. 
  • V lonec dam olivno olje in narezane paradižnike. Najprej manjšo količino, da se malo prepražijo.
  • Dodam sol in sladkor, česen in čebulo. 
  • Ko lepo zadiši, dodam še ostali paradižnik, tako da je lonec na dve tretjini poln.
  • Nato dodam narezana jabolka, še čebulo in počasi kuham cca 7 ur. Količina cele mase je prepolovljena, saj veliko vode izhlapi, ostane pa le odličnen koncentriran okus paradižnika. Če bo omaka premočna ko bomo kuhali kakšno specialiteto lahko dodamo malce vode. Jabolka pripomorejo k dobri strukturi in gostoti omake, poleg tega pa se prijetno zaokrožijo z kiselkasto aromo paradižnika.
  • Nato prepasiram in na koncu dodam zelišča: baziliko , malo zelene... Začimbe pridejo na koncu, da ujamemo čimveč aromatičnih snovi.



PARADIŽNIKOV KIS


Da ne zavržem ostankov od pasiranja, dam preostanek v veliko steklenico, naprimer 5l, dodam vodo in tri velike žlice sladkorja. Vse to pustim na soncu, večkrat premešam in počakam približno en mesec, da se naredi paradižnikov kis. Kis precedim in ga shranim v hladni kleti ki ga uporabljam za omake, juhe itd...

Tako ostane zelo malo odpadkov, skoraj nič.






    Ni komentarjev:

    Objavite komentar