Strani

nedelja, 28. februar 2016

DOBROTE IZ ČEMAŽA








ČEMAŽ-recepti





  
1.ČEMAŽEV  PESTO
Potrebujemo:
 125 g listov čemaža,
50 g parmezana
 50 g  pinjol ali mandljev ali sončničnih semen…
 100 ml oljčnega  olja,
sol in poper
V multipratktik damo oreščke in parmezan in zmeljemo, dodamo nekaj čemaža in meljemo naprej, dodamo nekaj olja pa spet čemaž itd, na koncu sol in poper. Ko dobimo gosto pasto jo damo v kozarčke, čim bolj stisnemo, da nebo zračnih mehurčkov in dolijemo olivno olje, da v maso ne pride kisik. Takšno pasto hranim v hladilniku in jo uporabljam pri naslednjih receptih.

2.ČEMAŽEV  NAMAZ
Potrebujemo:
 250 g skute
100 g zmehčanega masla
½  čebule
 1 strok česna
 ½ čajne žličke čemaževega pesta
2 jušni žlici kisle smetane
sol in poper
oljčno olje

Vse skupaj damo v blender in zmešamo…


3.ČEMAŽEVA  JUHA
Potrebujemo:
 4 krompirje
1 čebula
 1 stroke česna
 1 žličko čemaževega pesta
2 jušni žlici kisle smetane
Nekaj kapljic aceto balsamico ali kis po želji
sol in poper
oljčno olje
Na oljčnem olju prepražim čebulo in na kocke narezan krompir z dodano soljo. Ko lepo diši in krompir dobi lepo barvo dodam čemažev pesto. Vse premešam in zalijem z vročo vodo. Počasi kuham in ko je krompir mehak, dam nekaj kuhanega krompirja in juhe v mikser, dodam česen, in smetano. Vso maso potem vlijem nazaj v juho in samo malo pogrejem, vreti več ne sme. Ko si juho damo v krožnik dodam še nekaj kapljic kisa.


4. TESTENINE S ČEMAŽEM
Potrebujemo:
 Kuhane testenine po želji
1 žličko čemaževega pesta
2 jušni žlici kisle smetane
nariban parmezan
sol in poper
oljčno olje
Na oljčno olje dodamo čemažev pesto, počakamo da zadiši, dodamo smetano in parmezan. Če je omaka pregosta dolijemo nekaj mleka, tako da je gostota primerna, solimo popramo, nato dodamo kuhane testenine, premešamo in na krožniku dodamo še parmezan.


5. RIŽOTA S ČEMAŽEM
Potrebujemo:
 1 skodelica riža
1 čebula
Zelenjavo-po želji: korenje, por, paradižnik, paprika, brokoli itd…
1 žličko čemaževega pesta
2 skodelici vroče vode
nariban parmezan
sol in poper
oljčno olje
Na oljčno olje damo narezano čebulo in vso zelenjavo narezano na majhne koščke. Posolimo in počasi pražimo 10 min. Dodamo riž in premešamo, nato dodamo še čemaž. Ko riž »popije« zelenjavno praženo mešanico, zalijemo z dvema skodelicama vroče vode (skodelica riža in vode je enake velikosti), pokrijemo in znižamo temperaturo . Ko riž »popije« vso tekočino in je kuhan aldente, ugasnem kuhalno ploščo in jo pustim pokrito še pet minut.
Na krožniku dodam še parmezan…

6. PEČENA OMLETA V PEČICI S ČEMAŽEM
Potrebujemo:
 1 l mleka
3 jajca
Moko
Pecilni prašek
Kisla smetana
1 žličko čemaževega pesta
sol in poper
oljčno olje
Iz mleka, jajc in moke s pecilnim praškom  naredim testo kot za palačinke, le masa je naj nekoliko bolj gosta. Pekač namažem z oljem, vlijem maso  in spečem, da je zlato rjavo. Narežem na kvadrate, premažem s čemaževim pestom, količina, kot da bi posolili in nato še kislo smetano.


7.KROMPIROVI NJOKI S ČEMAŽEM, V GORGONZOLNI OMAKI
Potrebujemo:
50-60 listov čemaža,
 1 kg belega krompira,
 2 jajci,
 cca 450 g moke,
 sol.
Za omako potrebujemo: (količine so po želji) gorgonzola, malo masla, smetana, parmezan
Čemaževe liste operemo in na drobno narežemo, stebla lahko damo stran, zaradi močnejšega ostrega okusa, ni pa nujno.
Krompir solimo in skuhamo, ga pretlačimo in  ko se ohladi mu dodamo jajca, moko in nasekljan čemaž. Dobro zgnetemo v testo, moko damo po občutku, saj je odvisno od vlažnosti krompira, koliko bo vpil moke. Iz testa naredimo njoke ali svaljke, ki jih damo v vrel krop in kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
Če jih jemo z omako, jo pripravimo: V kozici stopimo maslo, dodamo  smetano in v njej na majhni temperaturi stopimo sir. Njoke damo v pekač, primeren za pečico, polijemo jih s smetanovo omako in povrhu še malo naribamo sira ali damo parmezana (po želji) in damo v pečico, da se lepo zapeče skorjica.  Pečica na bo ogreta na 180-200 °C, naj se peče 15 min.

8.ČEMAŽEVI SVALJKI

Potrebujemo:
6o g čemaževih listov
500 g krompirja
200 g ostre moke
20 g pirinega zdroba
4 žlice oljčnega olja

Skuhamo krompir. Liste čemaža na hitro blanširamo in nato sesekljamo. Krompir odcedimo, olupimo, pretlačimo in mu dodamo oljčno olje. Ko se malce ohladi, dodamo moko, zdrob, sol in čemaž. Na hitro ugnetemo testo. Oblikujemo ga v štruco in naredimo svaljke. Kuhamo jih v slanem kropu deset minut. Odcedimo in jih prelijemo s poljubno omako.


9.ČEMAŽEV NAMAZ

Potrebujemo:
60 dkg čemaža,
6 dcl olivnega olja
2,5 dkg morske soli.
PRIPRAVA: liste čemaža zmeljemo v multipraktiku skupaj z oljem in soljo. Dobljeno maso damo v kozarce in dobro zapremo. Namaz je obstojen 1 leto in več, če kozarčke dobro zapremo.
Tako pripravljen namaz lahko uporabimo za pripravo namazov ko na razpolagi ni svežega čemaža, pa tudi pri kuhi lahko nadomesti česen. Okus je enkraten, vendar moramo biti pazljivi, kadar ga damo namesto česna, ker je namaz zelo slan, zato moramo jed manj soliti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar