Strani

nedelja, 24. april 2016

HRANA IZ TRAVNIŠKEGA VRTA







Kozja brada - moja najboljša divjerastoča rastlina!







Kozja Brada ali Tragopogon pratensis L. je dvoletna ali večletna do 1 m visoka zelnata rastlina z mlečnim sokom oranžne barve. Steblo je pokončno, mestnato in gladko, pri vrhu ima ponavadi nekoliko pokončnih stranskih poganjkov.Od maja do avgusta se na koncu stebelc razvijejo lepa rumena socvetja, ki so razprta samo v jutanjem času.
Rastlina uspeva po travnikih. Stržen mladih stebel kozje brade je sladkega okusa. Užitni so vsi ostali deli mladih rastlin-vsebujejo 12-55 %C vitamina.Užitna je tudi korenina.


Uporabljam samo zgornje dele, kjer se še cvet ni odprl, pri tistih, ki pa že imajo cvet pa potrgam stranske nastavke.


Najrajši Kozji brado za par minut skuham v vodi, odcedim in jo začinim kot solato, sol, kis in olje.Dobra je tudi dušena na olivnem olju z dodatkom rikote z zelišči. Zanimiva je tudi kot rižota ali pa kot dodatek v zelenjavni juhi.Pri nabiranju moraš imeti rokavice, ker si ti lahko obarvajo roke zaradi mlečka. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar