Strani

četrtek, 8. december 2016

DIVJI OHROVT ALI RAŠTIKA








DIVJI OHROVT- BRASSICA OLERACEA







Letos sem prvič posejala  Raštiko  nekje v mesecu maju na polsenčno mesto na vrtu. Zemlji sem dodala kar nekaj kvalitetnega komposta. Poleti raste bolj počasi, proti koncu poletja pa je zrasla v pravo orjaško rastlino visoko 1.5m. Žal mi je, da je nisem privezala h kolu, ker se je od same teže kar ulegla na tla.
Je odporna na nizke temperature.  Pustila jo bom do spomladi, oziroma do naslednjega leta, če le zima nebo prehuda. Je dvoletna rastlina in drugo leto bo baje naredila semena..Je samonikla na zahodnem delu Mediterana.
Raštika je polna vitaminov in mineralov, tako, da jo bom lepo pridno jedla v teh zimskih dneh.
V jeseni sem kuhala prilogo iz listov, pa mi okus ni bil nič kaj posebno všeč. Prebrala sem, da je dober šele po prvi zmrzali. In počakala sem.
Sedaj je pravi  čas za Raštiko. In res so odlični ti veliki listi. En list je kar zadosti za eno enolončnico.
Tokrat sem jo skuhala iz čebule, česna, namočene čičerike, korenja, paradižnikove mezge iz kleti , buče in seveda raštike. Vse skupaj sem dušila na olivnem olju, zalila z vodo, dodala paradižnik in počakala, da se je čičerika zmehčala. Nato sem polovico zelenjave skupaj z zeleno, ki jo imam še na vrtu dobro zmiksala in dodala nazaj k juhi.







Ni komentarjev:

Objavite komentar