Strani

ponedeljek, 17. julij 2017

JAČEVEC-Solanum melongena










Jajčevec-vzgoja in uporaba










Moja najljubša vrtnina je Jajčevec ali Melancan.

Pravim mu kar vegetarijansko meso. Če kuham kosilo še za otroke, kje je meso, meni pa ni do mesa, potem v receptu za mene, meso zamenjam z melancanom.

Danes ga uspešno gojim doma. Od belih, vijoličnih, črtastih, temno škrlatnih, okroglih, podolgovatih itd…
Za melancane imam vedno najlepše mesto na vrtu. Potrebujejo veliko sonca in tudi vlage, zato jih imam v bližini hiše. Namerno sem nekaj sadik posadila tudi na visoke grede ki so nižje od hiše in tam ne zalivam vsak dan. Rastline so pol manjše in tudi plodovi so začeli rasti kasneje.
Tako, da jih je potrebno zalivati vsaki dan. Tudi veliko hranil potrebujejo zato dodam še dodatno gnojilo.
Je prekrasna rastlina z res lepimi vijoličnimi cvetovi. Zaradi cvetov so jajčevce najprej vzgajali kot okrasno rastlino in šele pozneje v njej odkrili tudi zelenjavo.
Jajčevci so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo ter mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem. Kalij in natrij v jajčevcih, dajeta tudi blago diuretične lastnosti. Lupina vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin) zato jajčevcev ne lupimo. Grenčine v soku jajčevcev pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.
Kaj se tiče oskrbe- odstranjujem poškodovane liste, dodatno gnojim, zalivam, odstranjujem stranske poganjke, če jih je preveč, odstranjujem  tudi koloradske hrošče.
Od sort imam najrajši bele melancane, saj ne vsebujejo grenkih snovi in ga lahko takoj uporabljamo.
Vijolične sorte moramo prej posoliti, da izločijo grenko snov.
Najrajši imam melancane v jogurtu.

MELANCANI V JOGURTU
Melancane narežemo na pol centimetra debele kose. Posolimo in počakamo da spustijo vodo.
Posušimo in jih spečemo na olju.
Zložimo jih na papirnato brisačo da odteče odvečno olje.
V skledi zmešamo jogurt, dodamo sol, česen in začimbe po želji. Jaz imam najrajši baziliko.
Še tople melancane potopimo v jogurt in pustimo v hladilniku vsaj 1 uro da se ohladi.
Melancani morajo biti povsem potopljeni v jogurt. Pojemo jih s hrustljavim kruhom.
Obožujem to jed v vročih poletnih mesecih!


Viške melancanov pa vložim za zimske dni.

VLOŽENI JAJČEVCI

melancani
origano
česen
olivno olje
kis
sol

Melancane olupimo in narežemo na tanke rezine. Posolimo jih ter pustimo stati po občutku (5 ur čez noč), da spustijo vodo. Če so beli potem jih uporabljamo takoj. Na kratko jih prevremo v mešanici kisa in vode (½ l kisa in 2 l vode).  V sesekljalnik  dam olivno olje, česen in origano in vse skupaj zmeljem v nek pesto, dodam sol. Vsak melancan namočim v ta pesto in jih še tople zložimo v kozarec. Na koncu zalijemo z olivnim oljem.
Kozarce zaprem in dam v pekač z vodo  v ogreto pečico na 200 stopinj za 15 min.





Lahko jih tudi polnimo.
Prerežemo ga na pol. 
Sredico sesekljamo in prepražimo, lahko z mesom ali brez, dodamo namočen kruh, jajce čebulo, poper sol, sir. S to maso napolnimo melancane in v pečici spečemo. Ob straneh dodam kar na pol narezane paradižnike, da spustijo tekočino , tudi bučke dodam in potem nastane omaka s katero potem polijemo po melancanih.
Lahko jih paniramo kot dunajske zrezke, izdelujemo lazanje, musake , paprikaše in še še.

  
NAMAZ IZ JAČEVCEV

Pečico segrejem na 230 stopinj . Jajčevec z vseh strani nekajkrat prebodem z vilicami. Položim ga v pekač in ga pečem od 30 do 40 minut. Prerežem ga po dolžini in z žlico izdolbem meso.

Meso jajčevca zmeljem v električnem mešalniku. Dodam limonin sok, olupljen česen, sol in poper ter ponovno zmeljem. 
 Namaz preložite v skodelico in ga pustim v hladilniku vsaj 2 uri.

Pred serviranjem dam namaz v skodelico ali na krožnik, naredim na sredini luknjo in vanjo vlijem olje in posujem narezan origano.



Ni komentarjev:

Objavite komentar